Ani konyhája

Egyszerű, gyors, egészséges --- Készítsd TE az ételed, szeretettel, és attól minden szinten jobban fogod érezni magad!

Kókuszos kocka

Kókuszos kocka

Az előző piskótatésztából készítheted el ezt az egyszerű, finom édességet.

Süsd meg a pisótát, vágd fel, én nem kockákra szoktam hanem vékonyabb, kb. 1,5 cm-es szélességű téglatestekre. Mert így jól át tudod itatni a csokimázzal.

Főzd meg a csokimázat, majd először a csokiba mártsd bele minden oldalát a tésztadaraboknak, majd forgasd meg a kókuszban, és már kész is van.

Csokimáz (tortaforma mennyiségű tésztához): 3 evőkanál kristálycukor; 3 evőkanál kakaó vagy karob por (ezzel finomabb); víz; 2 dkg vaj; fél tábla tej tortabevonó csoki (nem kötelező)

1. Keverd össze a száraz alapanyagokat, majd öntsd hozzá annyi vizet, hogy egy hígabb csokimázat kapj.

2. Forrald fel, majd a tűzről vedd le, dobd bele a vajat és a csokit, és kavard, míg fel nem olvadnak.

3. Ezután kezdheted a mártogatást egy fogó segítségével, először a csokiba, majd a kókuszba.

Piskóta - tojás nélküli

Piskóta – tojás nélkül

Ezzel a recepttel egy nagyon finom, puha, tojás nélküli - piskótához hasonlóan felhasználható - tésztát tudsz sütni.

Hozzávalók tortaformához: 4 dl liszt; 2 dl kristálycukor; fél csomag sütőpor; 1 csomag vaníliás cukor; 0,5 dl olaj; 2,5 dl étolaj (nagy tepsihez minden alapanyagból a dupla mennyiséget kell felhasználni).

  1. Kapcsold be a sütőt alsó-felső sütésre, 160 C°-ra.
  2. A lisztet, cukrot, sütőport és vaníliás cukrot fakanállal kavard össze.
  3. Öntsd rá az olajat, majd fokozatosan adva a tejet hozzá, lassú, inkább forgató mozdulattal keverd csomómentesre. Egy sűrű, lassan folyó tésztát kell hogy kapj eredményül.

4. Egy kivajazott és lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsd bele, és először 160 C°-on 25 percig süsd, majd tedd fel a sütőt 180 C°-ra és süsd további 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.

5. Rácson hűtsd ki.

Fasírt

Fasírt

Vegaburgerbe is kiváló, de bármilyen köret mellé tálalható.

Hozzávalók: 1 nagy, vagy 2 kisebb répa; 1 kis káposzta ¼-ed része; só; 1 kiskanál bors; 2 teáskanál paprika; 1 kiskanál őrölt kömény; 1 evőkanál szezámmag (nem kötelező); sárgaborsóliszt; olaj

  1. Reszeld le a répát sajtreszelőn, a káposztát pedig a nagyobb méretű reszelőn.  Picit sózd meg, majd ha kiengedett a levéből, akkor óvatosan csavard ki belőle. De ne legyen túl száraz se.
  2. Darálj meg 1,5 adag sárgaborsót a kávédarálón. (Egy adag a képen látható mennyiségnek felel meg.)

3. Keverd össze a répát, káposztát, sót és fűszereket, ellenőrizd, hogy elég sós-e, majd locsold meg pici olajjal  és fokozatosan adva hozzá a sárgaborsólisztet, gyúrd össze egy egybenálló „tésztává”.

4. Picit pihenhet, hogy a sárgaborsóliszt a maradék folyadékot felszívja.

5. Forrósíts fel 1 cm mélységű olajat egy serpenyőben. Nem jó bő olajban sütni, mert úgy széteshet a fasírt.

6. Olajos kézzel formázz ki kerek, lapos fasírtokat, kb. 1 cm vastagságúra.

7. Süsd meg mindkét oldalát a képen látható mértékig

 

Rántott zöldségek - I. verzió

Rántott tofu, rántott zöldségek I. verzió

Ebben a tojás nélküli receptben a hagyományos indiai panírozást írom le, mely ellentétben a tojásos módszerrel, egész nap ropogós marad. Eleve Indiában nincs olyan élesztős kenyér, ami nálunk a hagyományos, így ott zsemlemorzsa sincs.. Viszont van rengeteg hüvelyesük, amiből elkészíthetik ezt a melegben sem romlandó panírozó bundát. Nálunk a sárgaborsó és a csicseriborsó lisztje kapható, én előbbivel szoktam készíteni, mert azt kávédarálón el tudom készíteni otthon, nem kell drágán malomban őrölt lisztet vásárolnom.

A panír hozzávalói: 2 dl sárgaborsóliszt (vagy megdarálod a sárgaborsót); pirospaprika por; só; bors, olaj, víz

Ha olyan zöldséget szeretnél rántani, amit előtte meg kell főzni, akkor először azt főzd meg félpuhára sós vízben. Számos zöldség közül választhatsz: burgonya, répa, karfiol, brokkoli (e két utóbbit rózsáira szedve főzd, a burgonyát 1 cm-es, a répát fél cm-es szeletekre vágva). De finom még a 2-3 mm-es szeletekre vágott rántott zeller is.

A főzést nem igénylő zöldségeket elég a massza elkészítése után feldarabolni, mert a darált sárgaborsó addig is jó fel tudja szívni magát. Ránthatsz pritaminpaprika szeleteket (nagyon finom), vagy cukkinit, padlizsánt, tököt. Nem szükséges a nyert zöldségeket sózni vagy lisztbe mártani, csak a massza legyen jó sós.

1. Ha nem sárgaborsólisztet vettél, akkor a képen látható mértékig tegyél a kávédarálóba sárgaborsót. Jó alaposan daráld meg. Pici darabok maradhatnak benne, mert fel fogja szívni a vizet, ha a masszát félreteszed kicsit, és így megpuhul, majd megsül. Nem fog recsegni.

2. Ehhez a mennyiséghez tegyél 1 evőkanál fehér lisztet, és fél evőkanál pirospaprika port, majd keverd össze. A sót később kell hozzáadni.

3. Tegyél rá egy teáskanálnyi olajat, és folyamatosan adagolva hozzá a vizet, keverd csomómentesre a képen látható folyósság eléréséig. Ezután sózd meg, és jó gyorsan kavard, amíg sima nem lesz. Kóstolással érd el az ízlésed szerinti sósságot, és ha sűrű, akkor még tegyél bele vizet. Ha félreteszed állni, akkor sütés előtt még lehet, hogy kell hígítani, hiszen folyamatosan felszívja a liszt a vizet.

4. Ha előkészítettél mindent, akkor egyszerűen mártsd a masszába a zöldségeket és forró, bő olajban süsd aranybarnára. A tofu esetében mielőtt a masszába merítenéd, a szeleteket még forgasd meg fehér lisztben, ugyanis a tofu felülete nagyon vizes, és máskülönben lecsúszna róla a panír.

Rántott zöldségek II. verzió

Rántott zöldségek II. verzió – zsemlemorzsával

Amennyiben jobban szereted a hagyományos, zsemlemorzsával készült panírt, akkor az előző recepten annyit kell változtatnod, hogy több vizet kell adnod a masszához, hogy hígabb legyen. És egyszerűen miután a híg masszába mártottad a rántanivalót, utána forgasd meg a zsemlemorzsában, kicsit nyomkodd meg, és már sütheted is.


Zöldséges burgonya

Zöldséges burgonya – sült változat

Hozzávalók: burgonya; só; olaj; petrezselyemzöld

  1. Pucolj meg fejenként 3-4 szem közepes méretű burgonyát. Mosd meg, és szeleteld fel a képen látható formára. Ezt az ételt fedő alatt kell készíteni a főzés első részében, ezért annyi burgonyát hámozz és szeletelj, amekkora edényed van, illetve amekkora adagot szeretnél elkészíteni. Locsold meg az edény alját olajjal, majd tedd rá a burgonyát, egy fél pohárnyi vizet és jól sózd meg. Kavard össze, és fedő alatt párold kis lángon puhára, de nem szétesőre. Közben többször keverd meg fakanállal, és ha nem lenne alatta elég víz vagy olaj, akkor pótold.

2. Amikor már a kést könnyedén beleszúrod egy szeletbe, akkor vedd le a fedőt, és a legnagyobb lángon süsd meg pirosra. Néha keverd meg, ha le akarna égni, fakanállal bátran dörzsöld fel és locsolj pici olajat az aljára. Majd amikor már majdnem kész, akkor szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel, forgasd át vele, és már tálalhatod is. (készétel fotó kettővel feljebb látható).

Rakott karfiol

Rakott karfiol

Hozzávalók: főtt rizs 2 dl rizsből, melynek receptje alább található (rizs, só, vaj kell hozzá); 1 közepes méretű karfiol; só; 1 kis tasak darált szója; őrölt bors; őrölt kömény; olaj; 15 dkg túró; 2 kis dobozos tejföl

1. Szedd rózsáira a karfiolt, és sós vízben főzd félpuhára. Mindig a szárát ellenőrizd egy kést beleszúrva, hogy mennyire van megfőve.

2. Amíg fő, addig áztasd be a szóját 3 dl vízbe, melybe tegyél 1 teáskanál sót, és fél-fél teáskanálnyit a borsból és a köményből.

3. 10 perc ázás után kézzel csavard ki a szójából a vizet, és tedd egy olajjal meglocsolt, előmelegített serpenyőbe.  Még enyhén megsózhatod, 1 fél kiskanálnyi sót szórva rá. Kis lángon, fedő alatt - néha megkeverve - párologtasd ki belőle a vizet, majd még kis olajjal meglocsolva nagy lángon süsd aranybarnára. Így először megfő, majd megsül, és nem lesz rágós.

4. Most összeállíthatod egy jénai edényben, vagy akár tortaformában. Én egy rizsréteggel szoktam kezdeni, így nem szükséges kivajazni az edényt. A fele mennyiséget teszem az aljára, erre jön a szója fele, majd a karfiol fele. Utána a rizs másik fele, a maradék szója, majd karfiol, arra a túró és végül a tejfölt kanállal rácsapkodom. Így, mivel grillezve gyors és látványos az étel, a túró és a tejföl is szépen megsül a tetején. Ha nincs grill, akkor a legnagyobb lángon süsd, amíg eléred a képen látható színeket.

Indiai kenyér - puri

Indiai kenyér - puri

Ez a kenyérféle Indiában az egyik legelterjedtebb. Hasonló a tésztája a lángoshoz, annyi különbséggel, hogy Indiában élesztő nélkül készítik. Nagyon gyorsan sül, mégis átsül, mert ha pontosan kör alakúra van kinyújtva, akkor a tészta felfújódik mint egy kis labda, és a forró gőz így belülről is átsüti. Számos ízesítéssel készítik, szerintem a szezámmagos a legfinomabb, de létezik belőle még banános is...

Az élesztő nélküli változatot nehezebb elkészíteni, ezért kezdetben - ha bírod az élesztőt - tegyél bele élesztőt is. (Kb. egy negyed élesztőt, egy csapott kávéskanálnyi cukorral futtass fel kevés meleg vízben.)

A lisztek arányát változtathatod ízlésed szerint.

Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt; 10 dkg teljes kiőrlésű liszt; 2 evőkanál olaj; 2 evőkanál szezámmag; só (ízlés szerint, kóstold meg, de ha elsózod, nem fog felpuffadni) + a felfuttatott élesztő, ha azzal szeretnéd csinálni; víz

1. Keverd össze a liszteket, a szezámmagot és a sót.

2. Öntsd rá az olajat és az élesztőt, majd folyamatos gyúrás közben adagolj hozzá annyi vizet, hogy egy masszív, jól gyúrható tésztát kapj.

3. Ha élesztős, akkor várj 10 percet. Ha nem, akkor tedd fel a serpenyőt a tűzhelyre bő olajjal, és kezdheted a formázást.

4. Meg van a módszere annak, hogy a gyors sütés ellenére ne maradj le a formázással.

- Ahogy feltetted az olajat (nagy lángra), rögtön csinálj - olajos kézzel - annyi kis 2 cm átmérőjű golyót, amennyi puri egyszerre bele fog férni a serpenyődbe. (az enyém 28 cm átmérőjű, 4 vagy 5 fér bele egyszerre.)

- Olajozd meg a nyújtófádat és az asztallapot is, majd a golyókat nyújtsd kör alakúra, kb 2-3 miliméter vastagságúra.

- Ha jó forró az olaj (pici tésztadarabbal tudod ellenőrizni), csúsztasd bele a purikat.

- Most jön egy fontos dolog. Egy fogóval, vagy kiszedővel a képen látható módon 2 mp-re le kell nyomni a purit az olajba. Miután felengeded, akkor kell, hogy feldagadjon szépen. Ha nem történik meg, akkor vagy vékonyra nyújtottad, vagy nem elég forró az olaj.

- Ha felengedted, akkor gyorsan formázd ki a következő 5 golyót, majd ekkorra megsül az egyik oldala, így megfordíthatod. És amíg sül a másik oldal, addig villámgyorsan nyújtsd ki azt az 5 golyót, majd tedd ki szűrőbe a kész purikat és teheted be a következő adagot. És így tovább... gyorsan kész van.

Sajttal töltött rántott padlizsán

Sajttal töltött rántott padlizsán

Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán, füstölt szeletelt sajt, só, fokhagyma, liszt, víz, zsemlemorzsa, olaj

  1. Mosd meg, majd hámozd meg a padlizsánokat, tedd félre, amíg a masszát elkészíted. Csak utána vágd fel, hogy ne barnuljanak meg a szeletek.
  2. Egy tányérba tegyél 3 dl lisztet, és sózd meg. Ezután - folytonos keverés mellett - fokozatosan adj hozzá annyi langyos vizet, hogy egy palacsintatészta sűrűségű masszát kapj. Ha szükséges, adj még hozzá sót.
  3. Egy másik mélytányérba vagy edénybe tegyél bőven (kb. 2 cm magasságban) zsemlemorzsát, amiben panírozni fogod a padlizsánokat.
  4. Szeleteld fel a sajtot a padlizsán méretének megfelelően (kicsivel minden oldala rövidebb legyen a sajtnak, mint a padlizsánnak, hogy ne folyjon ki sütésnél).
  5. Most állítsd párba a padlizsánokat, sózd meg és dörzsöld be fokhagymával a belülre szánt felületüket, majd tedd közéjük a sajtot, és tenyérrel kicsit nyomd össze őket.

Ezután felteheted a bő olajat nagylángon a tűzhelyre, majd amíg felmelegszik az olaj, panírozd be a padlizsánokat. Egy pillanatra merítsd a masszába, majd tedd bele a zsemlemorzsába. Szórj a tetejére bőven, nyomd rá, majd minden oldalára is tapaszd rá a zsemlemorzsát. Ezután a forró olajban süsd meg aranybarnára mindkét oldalát. Érdemes beszerezni egy sütéshez használható fém fogót, mert azzal egy hirtelen mozdulattal meg tudod fordítani anélkül, hogy oldalt kifolyna a sajt.

Puha tejes kifli

Puha tejes kifli

Most lépjünk egy szintet, és próbálkozzunk meg a kiflisütéssel. Nem kell tőle félni, mondjuk a kenyérsütés egyszerűbb, de ma épp kiflire volt éhes a fiam. És ez (ha marad), puha 3-4 napig, majd még piríthatod is, de erre kicsi az esély, mert elfogy.

Ha ezt megkóstoljátok, garantáltan nem fog már annyira ízleni a bolti felfújt, E számok mögé bújtatott ismeretlen hatású anyagokkal teli kifli, melyen egyébként nem tüntetik fel ezeket az anyagokat, bár, nem is férne rá a felsorolás egy kiflire.

Sütöttem már kiflit teljes kiőrlésű lisztből, de nagyon kemény lett, ezért fehér lisztet is teszek bele bővel, hisz alapvetően a liszttel nincs probléma, csak az említett adalékanyagokkal, melyeket otthon szerencsére nem használunk. A gyerekek egyébként is ódzkodnak mindentől, ami barna, de higgyétek el, ha fokozatosan emelitek a graham, tönköly vagy rozsliszt arányát, egy bizonyos szintig rá tudjátok őket szoktatni. Ez alkat és ízlés függvénye. Egyébként sem kötelező teljes kiőrlésűnek lenni a pékáruknak, ha búzakorpát vagy csírát is tesztek bele. Ez utóbbitól puhább is lesz, és rostokban, vitaminokban gazdag. Meg kell találni az összhangot, hogy legyen egészséges és egyben finom, puha is. Ez egy bevezető recept lesz, ízlésetek szerint változtathattok az arányokon, figyelve az állag változását.

Hozzávalók egy light-osabb kivitelhez (12 darab): 10 dkg graham/tönköly/rozsliszt (amelyiket választjátok, nekem a graham liszt vált be leginkább); 40 dkg fehér liszt; 2 evőkanál búzacsíra; fél evőkanál só; 3 dkg puha vaj (nem feltétlenül szükséges, de finomabb tőle); fél élesztő; 5 dl langyos tej; 2 teáskanál kristálycukor

  1. A tejet melegítsd meg, de inkább langyos legyen, mint forró. Szórd bele a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. Tedd félre, amíg felfut az élesztő.
  2. Addig robotgéppel - de akár fakanállal és kézzel is teheted – keverd össze a száraz alapanyagokat, és tedd rá a vajat. Majd öntsd rá a felfuttatott élesztőt, és az egészet kezdd el összedolgozni. Akár kézzel, akár géppel. A megadott mennyiségű tej még kevés lesz a megfelelő állaghoz, ezért még melegítsd meg 2 dl tejet, és abból fokozatosan annyit adj hozzá, hogy egy összeállt, masszív, gyúrható tésztát kapj. A legjobb állag, ha belenyomsz egy kanalat, és nem ragad rá, hanem benyomja a tésztát, és miután a kanalat elvetted, visszarugózik magától.
  3. Ezt most hagyd kelni, majd 20-30 perc múlva gyúrd át, kapcsold be a sütőt alsó-felső sütésre, 200 fokra, majd kezdheted a formázást.
  4. Vágd a tésztát 3 egyforma darabra, majd az elsőt nyújtsd kör alakúra. Ezután vágd fel négyfelé, és tekerd fel a képeken látható módon, majd ugyanígy készítsd el a másik két darab tésztát is, közben folyamatosan helyezd a tepsire, sütőpapírra az elkészült kifliket úgy, hogy kb. 1 cm hely legyen köztük. A kiflik tetejét én nem szoktam bekenni semmivel. Ha akarjátok, tejjel meg lehet kenni a sütés utolsó 5 percében, de én nem szívesen nyitogatom a sütő ajtaját. Ugyanis nekem 200 C°-on pontosan 20 perc alatt kész van.

Attól lesz puhább, ha formázás után még hagyod 5 percig kelni. Ha nincs időd, akkor meg a hideg sütőbe tedd, és miközben melegszik a sütő, a kifli is megkel, majd sülni kezd. De ha van időd, mindig azt válaszd, hogy kint megkel, és beteszed 200 C°-ra. Ha kisült, tedd rácsra amíg meghűl. Nylon zacskóba csak este tedd bele, addig élvezheted a ropogósságát, ezért a legjobb mindig reggel megsütni.

Tehetsz a tésztába lenmagot is, az is nagyon finom.