Indiai kenyér - puri
Ez a kenyérféle Indiában az egyik legelterjedtebb. Hasonló a tésztája a lángoshoz, annyi különbséggel, hogy Indiában élesztő nélkül készítik. Nagyon gyorsan sül, mégis átsül, mert ha pontosan kör alakúra van kinyújtva, akkor a tészta felfújódik mint egy kis labda, és a forró gőz így belülről is átsüti. Számos ízesítéssel készítik, szerintem a szezámmagos a legfinomabb, de létezik belőle még banános is...
Az élesztő nélküli változatot nehezebb elkészíteni, ezért kezdetben - ha bírod az élesztőt - tegyél bele élesztőt is. (Kb. egy negyed élesztőt, egy csapott kávéskanálnyi cukorral futtass fel kevés meleg vízben.)
A lisztek arányát változtathatod ízlésed szerint.
Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt; 10 dkg teljes kiőrlésű liszt; 2 evőkanál olaj; 2 evőkanál szezámmag; só (ízlés szerint, kóstold meg, de ha elsózod, nem fog felpuffadni) + a felfuttatott élesztő, ha azzal szeretnéd csinálni; víz
1. Keverd össze a liszteket, a szezámmagot és a sót.
2. Öntsd rá az olajat és az élesztőt, majd folyamatos gyúrás közben adagolj hozzá annyi vizet, hogy egy masszív, jól gyúrható tésztát kapj.
3. Ha élesztős, akkor várj 10 percet. Ha nem, akkor tedd fel a serpenyőt a tűzhelyre bő olajjal, és kezdheted a formázást.
4. Meg van a módszere annak, hogy a gyors sütés ellenére ne maradj le a formázással.
- Ahogy feltetted az olajat (nagy lángra), rögtön csinálj - olajos kézzel - annyi kis 2 cm átmérőjű golyót, amennyi puri egyszerre bele fog férni a serpenyődbe. (az enyém 28 cm átmérőjű, 4 vagy 5 fér bele egyszerre.)
- Olajozd meg a nyújtófádat és az asztallapot is, majd a golyókat nyújtsd kör alakúra, kb 2-3 miliméter vastagságúra.
- Ha jó forró az olaj (pici tésztadarabbal tudod ellenőrizni), csúsztasd bele a purikat.
- Most jön egy fontos dolog. Egy fogóval, vagy kiszedővel a képen látható módon 2 mp-re le kell nyomni a purit az olajba. Miután felengeded, akkor kell, hogy feldagadjon szépen. Ha nem történik meg, akkor vagy vékonyra nyújtottad, vagy nem elég forró az olaj.
- Ha felengedted, akkor gyorsan formázd ki a következő 5 golyót, majd ekkorra megsül az egyik oldala, így megfordíthatod. És amíg sül a másik oldal, addig villámgyorsan nyújtsd ki azt az 5 golyót, majd tedd ki szűrőbe a kész purikat és teheted be a következő adagot. És így tovább... gyorsan kész van.